Ben ik in beeld?

Ken je dat gevoel. Dat het lijkt alsof je onzichtbaar bent. Dat je tegen je kind praat, maar dat je niet tot hem of haar doordringt omdat de tv, i-pad of telefoon veel belangrijker is dan dat jij bent. En dat als je zijn of haar naam roept je maar een soort halve aandacht krijgt, maar zodra je vraagt of het een snoepje lusten ze dit wel horen! Alsof ze het er om doen!

Maar niets is minder waar. Jij bent echt wel belangrijk maar de aandacht van je gevoelig kind is gewoon teveel verbonden met de wereld om hem heen. De prikkels die de tv afgeven zijn zoveel sterker dan de prikkel van jou op dat moment. Een kind vertelde: ‘het is alsof mijn ogen magneten zijn en aan de tv plakken. Ik wil wel luisteren maar het gaat bijna niet’ En dan is echt zo.

Stel je eens voor dat we 100% aandacht zouden hebben. En we gaan voor bijna 95% met die aandacht naar de tv. Dan is er nog maar 5% die waarneemt wat er om je heen gebeurd. Denk maar eens aan jezelf. Als jij in een goed boek zit, in een spannende serie, of helemaal verbonden bent met muziek die je luistert dan verdwijnt de wereld om je heen ook even. En voor ons volwassenen kunnen we gemakkelijker schakelen, omdat de meeste van ons geleerd hebben om dat te doen maar ook omdat we gedeeltes van die aandacht nodig hebben om meerdere dingen te kunnen doen. Want wat zou er gebeuren als je aan het auto rijden bent en je 90% van de aandacht alleen bij het schakelen houdt. Dat gaat niet, die moet je verdelen anders zie je de weg niet meer en ontstaan er problemen.

En ‘spelen’ met aandacht is iets wat jouw kind nog mag leren. Met tv kijken moet hij deze wellicht iets naar beneden schroeven (aandacht naar 75%) zodat hij jou nog hoort en met aankleden of tas inpakken moet hij die aandacht verhogen omdat anders de lego blokjes of de boekjes op de kamer veel interessanter zijn dan een broek aantrekken.

De eerste stap voor jezelf als ouders is je te beseffen dat je kind het dus niet expres doet maar in een leerproces zit waarin hij jou begeleiding nodig heeft. Dus vraag maar eens, als hij weer super gefocust voor te tv zit, mag ik even je aandacht. En als je ziet dat hij voldoende aandacht naar jou verplaatst heeft, stel dan je vraag nog eens een keer. Ben ik benieuwd of hij je nu wel hoort!

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Wil je hier meer over weten, kom dan op donderdag 5 september naar de workshop