Je kind gaat door naar de volgende klas, hoera! De vakantie is ten einde dus ze mogen weer. Maar o wat is dit toch ook weer spannend. Een nieuw schooljaar, dus een nieuwe start.
 
Maar waarom is er toch zoveel spanning vragen sommige ouders me dan. Ze weten toch wat er gaat komen? Het is toch hetzelfde gebouw, dezelfde kinderen wellicht dezelfde docent en/of dezelfde klas. Maar niets is minder waar…Zeker niet voor gevoelige kinderen, zij merken alles op. Ongeacht hoe oud ze zijn en of ze op de lage, middelbare of vervolgonderwijs zitten.
 
Want niets blijft hetzelfde. De geuren in de klas veranderen. Dingen worden net iets anders neergezet, je krijgt andere werkjes. De kinderen in de klas zijn misschien wel anders, want als de ouders van Jantje net deze vakantie gescheiden zijn voelt Jantje echt niet meer hetzelfde. En de juf die zo heerlijk rook, heeft een ander geurtje op, dus de juf is helemaal anders. Daarbij moet de hiërarchie in de klas moet opnieuw bepaald worden. Want de kinderen die vorig jaar populair waren, hoeven dat nu echt niet te zijn. Dus hoezo is het hetzelfde?
 
Het is gewoon weer een nieuw begin, een nieuwe start. Dus ja, ook al ga je naar dezelfde plek alles kan zomaar weer anders zijn….en dat is spannend!
Hoe ervaar jij dit bij jou thuis? Ben benieuwd naar je reactie…